Przychodzi taki czas, kiedy musisz zacząć wprowadzać do diety niemowlaka nowe dania – ten proces wymaga sporo uwagi ze strony rodziców i opiekunów. Rób to stopniowo i pojedynczo. Poznaj zasady, stosowanie których ułatwi to zadanie.
Zacznij powoli
Daj maluchowi czas na polubienie nowej potrawy. Na początku pozwól mu tylko posmakować, podając odrobinę nowości. Jeśli zauważysz oznaki zainteresowania lub zadowolenia u małego smakosza, po dwóch dniach zwiększ ilość do całej łyżeczki.
Zupki i przeciery warzywne przygotowywane dla niemowlęcia powinny być gęste. Podawaj je maluchowi łyżeczką, a nie w butelce.
Nowe produkty wprowadzaj pojedynczo, co kilka dni. Obserwuj przy tym reakcje organizmu malucha (jego stolce, wygląd skóry). Jeśli nowa potrawa jest dobrze tolerowana (nie wywołuje alergii, biegunki), stopniowo zwiększaj porcje aż do 2-3 łyżek stołowych.
Pierwsze posiłki
Pierwsze nowe posiłki, które dostaje niemowlę oprócz mleka, powinny mieć konsystencję jednorodną i półpłynną, czyli papki. To ułatwia maluchowi połykanie. Należy je zatem miksować lub przecierać przez sitko. Około 8.-9. miesiąca większość dzieci ma już po parę zębów oraz potrafi żuć i połykać mniej rozdrobnione potrawy. Wtedy czas skończyć z miksowaniem zupek na gładko. Można ziemniaki gotować w zupie w kawałkach i rozgniatać je widelcem, warzywa dodawane do zupki ścierać na tarce jarzynowej, a dojrzały miękki owoc przed podaniem maluchowi rozgnieść w miseczce. W tym wieku dziecko może też zacząć jeść mięso mielone lub siekane. Podawaj mu też do rączki chrupki kukurydziane, biszkopty bezglutenowe czy kawałki ugotowanych warzyw, cząstki obranego jabłka lub dojrzałego banana. Pod koniec 1. roku maluch powinien umieć odgryzać kęsy, żuć i połykać.
Dodaj komentarz